Nový 13" iPad Air je skvělým multimediálním zařízením s čipsetem M2

První dojmy
3
Nový 13" iPad Air je skvělým multimediálním zařízením s čipsetem M2
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Novinka s 13" displejem má dostatek výkonu a při běžném používání nepoznáte rozdíl oproti iPadu Pro s čipsetem M4
  • Spokojeni jsme rovněž s displejem a dílenským zpracováním

Kromě nového iPadu Pro pro vás v současnosti testujeme rovněž iPad Air, který se mezigeneračně dočkal hned několika vylepšení, jmenovitě například větší 13" varianty, jež zavítala do redakce. Jaké jsou naše první dojmy?

13" obrazovka je skvělá pro práci i multimédia

Hned na začátek se sluší zmínit, že nový iPad Air je osazen čipsetem M2, tedy o dvě třídy (či spíše generace) starším procesorem oproti M4 u varianty Pro. Během standardního používání, ať už se jedná spouštění předinstalovaných programů či multitasking, nicméně není rozdíl mezi výkonem iPadu Pro a iPadu Air v podstatě vůbec patrný. Zájemce naopak jistě potěší, že lze novinku zakoupit také v provedení s 1TB úložištěm, což dříve nebylo možné.

Co se zpracování týče, je Air paradoxně o něco tlustší než modely Pro, které jsou extrémně tenké (5,1 mm u 13" varianty), avšak těšit se můžete na stejnou úroveň dílenského zpracování i použité materiály, tedy hliníkové šasi s plastovými anténními předěly. iPad Air si rozumí pouze s předešlou generací Magic Keyboard, nicméně je kompatibilní s novým perem Apple Pencil Pro s haptickou odezvou.

U displeje se lze těšit na Liquid Retina panel s LED podsvícením a jemností 264 PPI. I když tato obrazovka postrádá fantastický kontrast, vysoký jas i sytější barevné podání OLED panelů nových iPadů Pro, stále působí velmi kvalitně a pro většinu scénářů bude mít i dostačující jas. Nový iPad Air lze pak od verze Pro snadno okamžitě rozpoznat také při pohledu na zadní stranu, kde je pouze jeden senzor, a to 12Mpx fotoaparát s clonou f/1.8.

A na koho tedy vlastně cílí větší 13" varianta? Podle našeho názoru na všechny, kteří chtějí tablet používat primárně doma a nejde jim tolik o přenositelnost, ačkoliv si nelze vzhledem k hmotnosti necelých 620 gramů stěžovat, že by byla novinka příliš těžká. Používat iPad Air (2024) k psaní textů v kombinaci s (předešlou generací) Magic Keyboard je velmi pohodlné. V tomto ohledu plní novinka svou úlohu dokonale.

Ptejte se, co vás zajímá

Novinku hodláme otestovat z hlediska výdrže, výkonu ié kvalit displeje v různých podmínkách. Vaše náměty i dotazy na to, co byste se o tabletu rádi dozvěděli, nám můžete zanechat v komentářích.

Technické parametry Apple iPad Air (2024) 13" 1 TB 5G

Kompletní specifikace
Konstrukce280,6 × 214,9 × 6,1 mm, 618 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 13" (2 732 × 2 048 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, video: 3 840 × 2 160 px, 24 FPS
ChipsetApple M2, CPU: 4×3,49 GHz + 4×2,42 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 1 000 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ano, LTE: ano, Wi-Fi: Wi-Fi 6E, Bluetooth: 5.3, NFC: ne
Operační systémiPadOS
Akumulátor? mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostkvěten 2024, 43 490 Kč